Interieur

De grote villa op het landgoed is rechthoekig met aan weerszijden van de gangen grote en kleinere rechthoekige ruimten, uitstekend geschikt voor kantoorgebruik.

De hoofdingang geeft toegang tot een grote hal die 20 jaar geleden in oude glorie is hersteld. Datzelfde geldt voor de herenkamer achterin (in gebruik als vergader- en lunchruimte). Naast deze kamer is een grote keuken.

Het interieur van de villa heeft in de loop van 150 jaar vele aanpassingen ondergaan.  Pas in de jaren zestig is het als kantoorgebouw in gebruik genomen. In 1987/1988 is het pand door de huidige eigenaren compleet onder handen genomen. Deze eigenaren zijn ook twintig jaar lang de gebruikers geweest.

Niets bleef tijdens de een jaar durende renovatie ongezien of onaangeraakt. Onder leiding van de Bloemendaalse architect George van Delft werden zowel de kantoorruimten als de algemene ruimten flink onder handen genomen en in ere hersteld.

Het pand staat er ook na 20 jaar intensief gebruik nog glorieus bij. Vorig jaar nog is de parktuin geschoond en de vijver vergroot. Nu de huidige gebruikers het pand verlaten zal de overgang naar een nieuwe gebruiker worden benut om de ruimten te herinrichten naar de  specifieke wensen.

Het schilderij

Op handen en knieën kruipend over de donkere zolder stuitte één van de eigenaren tijdens de renovatie in 1987 op een oude linnen rol waarop heel vaag wat rode en blauwe verf was te zien. ‘Een Rembrandt! We zijn gered!’ fluisterde hij naar zijn compagnon die ook wist hoeveel duurder de verbouwing aan het worden was. Een Rembrandt was het niet. Wel dit romantische tafereel van een onbekende schilder dat na restauratie in de grote hal is opgehangen.

Houten kopjes

Naast de hal is ook de herenkamer in het pand in oude staat gerestaureerd.
Behalve de imposante schouw met eeuwenoude tegels bevindt zich er een prachtige houten lambrisering en plafond. De fijngesneden houten kopjes zijn op één na allemaal bewaard gebleven.

 

De Voorhal

Hartenlust heeft een imposante voorhal met grote schouw, schilderstukken, marmeren vloer, ornamentaal plafond en hoge houten deuren naar de brede gang, ook met marmeren vloer.