Het Landgoed

Een stukje geschiedenis uit de regio

Een stukje geschiedenis

Al in de 18e eeuw was landgoed Hartenlust in Bloemendaal een buitenplaats van grote allure. Talrijke adellijke en/of welgestelde Amsterdammers bezaten Hartenlust als zomerverblijf. De laatste in de rij was koopman/bankier Jan Borski die voor al het heerlijks incl. 34 hectare grond fl. 47.400 betaalde! Borski liet in 1850 de huidige villa bouwen naar een ontwerp van architect Tetar van Elven met een landschapstuin van Zocher eromheen.

 

De naam

Hartenlust is een verbastering van Hertenlust. Ooit had het landgoed een hertenkamp. Bij de laatste renovatie van 1987 is hard nagedacht om een moderne naam te introduceren, maar uiteindelijk is weer voor het aloude Hartenlust gekozen.

Het aanplakbiljet

Uit 1914 is dit aanplakbiljet overgebleven dat in niet mis te verstane bewoordingen kond doet van de aanstaande verkaveling van het landgoed Hartenlust.
Het is een mooi historisch document dat het begin aangeeft van de moderne tijd waarin overal nieuwe villawijken op grote landgoederen ontstonden. Gelukkig bleven de fraaie oprijlaan en het park met vijver rond de villa Hartenlust in tact. Tot op de dag van vandaag.

Moerascypressen en ander schoon

Van het oorspronkelijke landgoed resteert nog precies 1 hectare park met vijver dat door de ligging op de grens van zand en veen een bijzondere vegetatie kent, van minuscuul kleine moerasorchidee├źn tot tientallen meters hoge moerascypressen.